Microsoft Office și LibreOffice sunt suite software de birou excelente, dar cum poți fi sigur care dintre ele este cea mai potrivită pentru tine?

În aparență, cele două arată oarecum similar, dar sunt diferențe importante între ele care trebuie avute în vedere înaintea luării unei decizii.

 

Prețul

LibreOffice este gratis. Se poate descărca și poate fi utilizat chiar și pentru scopuri comerciale, fără nicio obligație de plată.

Pentru că este software opensource, poți descărca și chiar modifica inclusiv codul sursă, dacă dorești.

Microsoft Office poate fi folosit după plata unei licențe, însă un abonament Microsoft Office 365 oferă o valoare ceva mai bună raportată la costul utilizării decât achiziționarea unei licențe.

Sunt disponibile diverse opțiuni de abonament, cu opțiuni pentru utilizare personală sau în mediul de afaceri.

 

 

Compatibilitatea fișierelor

Dintre toate versiunile gratuite de suite office, LibreOffice oferă ceam mai bună comatibilitate. Uneltele pot importa și exporta cele mai comune formate de fișiere, inclusiv Microsoft DOCX, PPTX și XLSX, susținând o gama mai largă de formate chiar decât Microsoft Office 365.

Cu toate acestea, este demn de amintit că documentele nu vor arăta întotdeauna exact la fel în LibreOffice și Microsoft Office. Acest lucru se datorează în parte faptului că Microsoft Office utilizează propriile fonturi și în parte modului în care informațiile din fișier sunt interpretate și redate pe ecran.

Pentru majoritatea scopurilor acest lucru nu va constitui o problemă, dar dacă sunt partajate în mod frecvent fișiere cu utilizatori ai unei anume suite, poate fi mai convenabil să alegi aceeași suită office, pentru a reduce din timpul necesar reformatării documentelor.

 

Suport tehnic al utilizatorilor

Dacă vei alege Microsoft Office, un lucru deja inclus în preț este într-adevăr suportul tehnic. Microsoft furnizează ajutor printr-o aplicație dedicată care poate fi de folos în anumite situații. De asemenea, este disponibil un chatbot online care propune diverse soluții. Dacă sistemele automate nu pot răspunde corespunzător, există și numere de telefon ori chat live pentru suport cu tehnicieni umani Microsoft.

Microsoft a publicat și un set de ghiduri pentru a veni în întâmpinarea utilizatorilor și pentru a-i ghida în îndeplinirea celor mai comune sarcini.

Dacă alegi LibreOffice, te vei baza pe sprijinul unei comunități de asistență care va raspunde celor mai diverse probleme cu soluții pe înțelesul tuturor. Un tezaur de informații stă la dispoziția utilizatorilor în LibreOffice Wiki, Ask.LibreOffice pune la dispoziție un sistem de tickete de suport unde poți trimite probleme de rezolvat și mai este disponibil chiar și un canal IRC pentru chat live.

CITEȘTE ȘI...  Rulează aplicații Android pe PC

Ceea ce trebuie amintit este că excelentul suport tehnic al suitei LibreOffice este asigurat de voluntari care-și donează timpul și experiența pentru a ajuta alți utilizatori ai aceleiași suite office.

 

Sarcini colaborative

Cu Microsoft Office 365, multipli utilizatori pot partaja fișiere prin intermediul platformei OneDrive și pot colabora pe același document cu chat în timp real.

Nu există opțiune echivalentă în LibreOffice, însă cei ce au nevoie de o platformă pentru acest tip de activitate pot utiliza Google Docs, Sheets și Slides.

 

Servicii de stocare în cloud

Dacă optezi pentru LibreOffice și vrei să stochezi documente în cloud, va trebui să pui la punct propriul sistem. Este de înțeles că fundația care se ocupă de proiectul LibreOffice nu poate furniza spațiu de stocare gratis pentru milioanele de utilizatori ai suitei lor. Cu toate acestea, un serviciu precum Dropbox face extrem de ușoară sincronizarea fișierelor în cloud, acestea putând fi salvate într-un folder local atât pe PC cât și pe Mac.

Te poți abona la Microsoft OneDrive chiar dacă nu utilizezi Microsoft Office, sau poți alege un alt serviciu de stocare în cloud dintre cele disponibile,  precum:

  • iDrive
  • pCloud
  • Zoolz
  • Degoo
  • Mega cloud storage
  • iCloud
  • Google Drive
  • Box
  • NextCloud

Cei ce optează pentru suita office de la Microsoft, beneficiază de integrarea cu OneDrive direct din aplicații, aceea fiind destinația implicită de salvare a noilor documente. De asemenea, un abonament la Microsoft Office 365 furnizează acces la un cont OneDrive cu o capacitate de stocare mai mare decât versiunea OneDrive a aceluiași serviciu.

 

Platforme

Microsoft Office 365 este disponibil pentru Windows și Mac, cu aplicații mobile pentru iOS și Android. Versiunea de Android funcționează și pe dispozitive cu ChromeOS. Există o versiune de Microsoft Office Online, care oferă versiuni limitate ca funcționalitate pentru Word, Excel și PowerPoint în orice browser modern.

LibreOffice este disponibil pentru Windows, Max și Linux, cu o versiune portabilă ce poate fi instalată pe un dispozitiv de stocare extern. Cu toate acestea, nu există versiuni ale aplicațiilor care pot rula pe dispozitive mobile precum telefoane, tablete sau Chromebook-uri. Excepție face LibreOffice Viewer pentru Android care utilizează același motor de randare ca și versiunea de desktop pentru a permite vizualizarea documentelor. O altă aplicație utilă poate fi LibreOffice Impress Remote care permite controlul de la distanță al prezentărilor ce rulează în LibreOffice Impress.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *