Când vine vorba despre software gratis pentru office, există două alegeri principale: LibreOffice și OpenOffice. Cele două sunt aproape similare. Atunci cum îl putem alege pe unul sau pe altul?

Înainte de toate, nu e de neglijat să ne gândim dacă într-adevăr avem nevoie de un software de birou. În cazul în care accesul la Internet nu pune o problemă, Google Docs, Sheets și Slides ar putea fi suficiente fără a fi necesară nicio altă instalare de software. Avantajul în această situație, ar fi că tot ceea ce se creează este în mod automat salvat în cloud. Se înlătură astfel posibilitatea de a avea documente pierdute, nesalvate, sau trimiterea de documente prin emailuri auto-adresate.

Cu toate acestea, dacă scriem documente, lucrăm cu foi de calcul tabelar sau, creem prezentări în mod regulat, este posibil să se simtă nevoia unor caracteristici mai avansate pe care le putem avea la dispoziție doar în suitele office pentru desktop. Dacă faci parte din această tabără, LibreOffice și OpenOffice sunt două dintre cele mai bune opțiuni disponibile. Ambele sunt gratis pentru a fi descărcate și utilizate, chiar și în mediul profesional, și sunt open source, ceea ce înseamnă că fiecare pune la dispoziția publicului codul ce stă la baza software-ului respectiv.

Într-adevăr,m sunt atât de similare încât e posibil să întâmpini dificultăți în a le deosebi, însă există diferențe notabile între ele.

 

De ce sunt atât de similare?

LibreOffice și Apache OpenOffice au un strămoș comun: OpenOffice.org. Această suită office open source a fost dezvoltată inițial de gigantul software Sun Microsystems, dar nu toți dezvoltatorii săi au fost mulțumiți de direcția adoptată de companie după achiziția de către Oracle.

Ca rezultat, un grup de dezvoltatori s-au separat și au creat o nouă ramură de dezvoltare. Aceasta a devenit LibreOffice, care este de atunci găzduită de The Document Foundation.

În 2011, Oracle a anunțat că încetează dezvoltarea produsului OpenOffice.org și a donat codul aferent entității Apache.

 

LibreOffice Calc and Apache OpenOffice

LibreOffice Calc și Apache OpenOffice Calc (The Document Foundation; Apache)

Care sunt diferențele?

Frecvența actualizărilor

Una dintre cele mai mari diferențe între Apache OpenOffice ;i LibreOffice este frecvența cu care sunt lansate noi versiuni. LibreOffice este actualizat mai frecvent decât Appache OpenOffice, ceea ce înseamnă  că vei primi noi facilități și remedieri de bug-uri ceva mai frecvent.

CITEȘTE ȘI...  Cel mai bun website builder pentru fotografi sau pasionati de fotografie

Frecvența actualizărilor poate presupune și o mai mare frecvență cu care pot fi introduse noi bug-uri, însă cele care apar se poate să fie rezolvate mai rapid.

 

Selecția de unelte

Atât LibreOffice cât și Apache OpenOffice oferă în esență același set de aplicații (Writer, Calc, Impress, Draw, Base și Math), dar LibreOffice include de asemenea și o unealtă numită Charts. După cum sugerează și numele, aceasta e concepută special pentru a crea grafice pentru a fi importate în alte documente. Se dovedește a fi util pentru prezentări.

Suport lingvistic

Este demn de amintit faptul că Apache OpenOffice oferă mai multe în termeni de flexibilitate câdn vine vorba despre limbi străine, permițând descărcarea de pachete adiționale ca pluginuri. Dacă alegi LibreOffice, va trebui să alegi un pachet linvistic la început și să continui să-l folosești pe acela.

 

Slide templates

Şabloane de prezentări în LibreOffice şi Apache OpenOffice (The Document Foundation; Apache)

Şabloane preinstalate

Dacă ai nevoie frecvent să faci prezentări, LibreOffice deţine avantajul competitiv în ceea ce priveşte nmărul (şi calitatea) şabloanelor disponibile. Ambele suite software oferă o mulţime de modele pentru a fi descărcate, dar selecţia oferită de LibreOffice de opţiuni preinstalate este mult superioară celei oferite de OpenOffice.

Design

După cum se poate vedea i din capturile de ecran, LibreOffice şi Apache OpenOffice sunt aproape identice. Diferenţele funcţionale sunt minore; de exemplu, bara laterală în Open Office Writer este deschisă implicit, pe când în LibreOffice este închisă.

LibreOffice arată ceva mai modern mulţumită icoanelor şi paletei de culori ce înclină către nuanţe mai pastelate, dar aceste aspecte nu vor influenţa activitatea de zi cu zi.

Tipuri de fişiere susţinute 

Acesta este poate cel mai important factor ce va infuenţa alegerea pentru mulţi utilzatori. Deşi ambele suite de programe pot deschide şi edita fişiere în formate native Microsoft, precum DOCX şi XLSX, LibreOffice este capabil şi să salveye în aceste formate.

Dacă va trebui să partajezi documente cu oameni ce folosesc Microsoft Office, LibreOffice va fi prin urmare alegerea mai bună din acest punct de vedere.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *