Telefoanele mobile actuale trebuie încărcate cel puțin o dată pe zi, dacă nu chiar mai des. Ecranele de mari dimensiuni și de înaltă rezoluție oferă imagini de calitate superioară, însă consumă din ce în ce mai multă energie, producătorii reușind să facă față cu greu cerințelor consumatorilor de pe piețele produselor electronice de larg consum. Ne dorim ecrane mari, luminoase, cu culori vii, însă am vrea dispozitive mobile subțiri și ușoare. Cum aceste ecrane nu consumă aer, ci electricitate, bateriile sunt puse la grele încercări. Într-un volum limitat stocăm energie electrică. Rețetele chimice ale bateriilor actuale prezintă o serie de limitări privind numărul de cicluri de încărcare – descărcare pe care le pot susține, nivelurile optime de încărcare, temperaturile limită recomandate, etc.

Încărcarea wireless protejează telefonul

Conectarea cablului de încărcare și deconectarea acestuia în mod repetat sau utilizarea telefonului în timp ce este conectat cablul de încărcare pot duce la deteriorarea conectorului de alimentare al telefonului prin manipulări repetate sau greșite, ceea ce poate face dispozitivul inutilizabil.

Pentru păstrarea funcționalității și a integrității conectorului de alimentare a telefonului, conectările și deconectările multiple ar trebui evitate.

De asemenea, încărcarea completă a acumulatorului și menținerea acestuia la nivelul maxim de încărcare pentru perioade prelungite de timp pot duce la scurtarea duratei de viață a bateriei.

Pentru prelungirea duratei de viață a bateriei este recomandat ca nivelul de încărcare să nu fie lăsat să scadă sub 20-30% iar nivelul maxim de încărcare să nu depășească 80-90%.

Menținerea nivelului de încărcare a bateriei între pragurile optime presupune încărcări parțiale efectuate în timpul zilei între perioadele de utilizare.

În vederea evitării conectării și deconectării repetate a unui cablu de încărcare și pentru facilitarea încărcărilor pe durate scurte de timp între două utilizări, producătorii de telefoane au implementat funcții de încărcare wireless.

 

Cum funcționează un receptor pentru încărcare wireless

Astfel de dispozitive se prezintă de regulă sub forma unor covorașe subțiri de dimensiuni reduse. Ele se conectează la telefon prin mufa de încărcare a acestuia. Se plasează în spatele telefonului. La unele modele este posibilă introducerea lor sub capacul posterior detașabil,. În majoritatea cazurilor, pot fi plasate în spatele telefonului între capacul acestuia și husa de protecție.

În interiorul receptorului, într-o grosime de câțiva milimetri se află o bobină de inducție și circuitul electronic ce asigură condiționarea curentului produs de bobina respectivă când se află în proximitatea unui pad de încărcare, totul încapsulat între niște membrane din material plastic.

Padul de încărcare, cunoscut și drept încărcător wireless pentru telefoane transmite niște unde electromagnetice prin intermediul unei bobine similare celei din receptorul montat la telefon. Aceste unde sunt recepționate și transformate în curent electric ce este mai apoi prelucrat și furnizat telefonului. Circuitul electronic din receptorul wireless asigură un flux de curent în parametrii proiectați. Încărcarea telefonului se produce astfel folosindu-se un curent fără fluctuații de tensiune sau insuficient filtrat, cum ar putea fi cazul la folosirea unor încărcătoare cu fir. Astfel, între prețiosul dispozitiv și priza de curent, este interpus încă un element de siguranță ce-l va proteja.

CITEȘTE ȘI...  Top telefoane cu baterii mari

Ce tip de receptor pentru încărcare wireless pot alege pentru telefonul meu?

Cel mai răspândit standard de încărcare wireless a dispozitivelor mobile este denumit QI (chi).

Dacă telefonul pe care îl folosim nu are implementată funcția de încărcare wireless de către producător, există soluții tehnice care permit adaptarea cu ușurință a oricărui telefon mobil ce se încarcă printr-un cablu.

Trebuie să manifestăm atenție la alegerea tipului potrivit de receptor întrucât producătorii de telefoane mobile echipează dispozitivele cu modele diferite de conectori pentru alimentare.

Alegerea modelului potrivit de receptor se va face funcție și de poziționarea conectorului de alimentare în cazul telefoanelor echipate cu conector microUSB.

Unele dispozitive au acest conector orientat diferite.

În cazul dispozitivelor cu alimentare prin USB-C sau al celor produse de Apple, conectorul este reversibil.

 

Receptorul de încărcare wireless este compatibil cu standardul QI.

El poate fi atașat oricărui telefon mobil pe care dorim să-l adaptăm, adăugându-i această funcție.

Receptorul se conectează la telefon folosind conectorul utilizat în mod obișnuit pentru încărcarea prin cablu.

Acest receptor de încărcare wireless este destul de subțire și de ușor pentru a fi apoi pliat în spatele telefonului, între carcasa posterioară a acestuia și husa de protecție pe care cei mai mulți utilizatori de telefoane mobile o folosesc deja.

Astfel, receptorul devine invizibil și este fixat pe spatele telefonului într-o poziție în care este pregătit să primească undele electromagnetice de la padul (covorul) de încărcare compatibil.

Astfel de paduri de încărcare sunt relativ răspândite, ele putând fi găsite inclusiv în locuri publice, iar folosirea lor pentru încărcarea telefoanelor compatibile este de regulă gratuită.

Pentru a încărca telefonul în mașină, acasă ori la birou, astfel de paduri de încărcare wireless pot fi alese funcție de gusturi și pot fi achiziționate funcție de necesități.

Încărcarea telefonului devine astfel la fel de simplă precum așezarea acestuia pe masă.

Ori de câte ori nu folosim telefonul, îl putem încărca, fie și doar pentru câteva minute, menținând astfel bateria între pragurile optime de încărcare, maximizând durata ei de viață și protejând totodată conectorul de alimentare al telefonului ce nu va mai trebui să suporte conectări și deconectări multiple ori smulgeri accidentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *