Una dintre cele mai recente direcții penru Linux pare a fi simplitatea experienței în utilizare, pentru a face sistemul de operare mai familiar și mai prietenos pentru utilizatorii de Windows. La urma urmei, ispitirea utilizatorilor de Windows cu bunătățile și bucuriile lumii Linux nu poate fi un lucru rău, nu? Cu toate acestea, atingerea acestui scop presupune totuși o serie de compromisuri pentru mediul Linux în sine.

Așa se face că, în mod aproape paradoxal, unele distribuții ce erau odată un rai pentru dezvoltatori, pot pune probleme utilizatorilor mai avanzați. Prea multe programe și add-on-uri pot interfera și pot cauza bug-uri când vine vorba de programare pe un astfel de sistem. Acest lucru reprezintă o problemă îndeosebi pentru cei ce preferă un mediu de lucru aerisit, sau cât mai puțină interferență cu alte aplicații.

Astfel, în timp ce Linux devine mai atractiv pentru un număr mai mare de utilizatori, apar unele limitări. Din acest motiv unele distribuții caută să asigure o experiență fie cât mai simplificată, fie mai personalizată. De aceea doar softul necesar pornește odată cu sistemul de operare, sau poate fi selectat să o facă, lăsând restul resurselor la dispoziția utilizatorului pentru programare.

 

Iată câteva dintre cele mai flexibile distribuții care oferă utilizatorului o plajă de personalizare destul de largă pentru a fi deopotrivă atractive și productive.

 

 

Arch Linux

Arch Linux oferă un nivel ridicat de personalizare în timpul instalării, permițând descărcarea și instalarea pachetelor de care ai nevoie. În timp ce această abordare nu este pentru începători în ale programării, faptul că poți instala doar un pachet minimal de programe pe calculator cu ajutorul managerelor Arch Buil System și, respectiv, Arch User Repository, reduce posibilitatea ca vreunul dintre programele nedorite de utilizator să interfereze cu planurile lui de dezvoltator. Poate fi instalat astfel un window manager de bază precum i3 pentru a te asigura că sistemul răspunde rapid. Dificultățile inerente oricărei aventurări pe tărâmuri mai puțin cunoscute se poate rezolva cu ghidului de instalare din Arch Linux Wiki .

 

Debian

Debian este una dintre cele mai longevive distribuții de Linux, construită având în vedere în primul rând stabilitatea. Toate programele incluse cu Debian trebuie să îndeplinească principiile statuate în Debian Free Software Guidelines. Pachetele sunt cu atenție selectate și testate pentru a fi incluse în ramura ”stabilă” a distribuției Debian, ceea ce înseamnă că, deși unele pot fi nu foarte recente, sunt în schimb extrem de stabile, ceea ce face acest sistem de operare ideal pentru programatori. Pe website pot fi găsite manuale amănunțite și chiar și un capitol legat de programare, tratând noțiuni de bază privind crearea unui script, compilarea lui, utilizarea lui Autoconf pentru a face scripturile compatibile cu alte sisteme de operare.

 

Raspbian

 

Raspbian este sistemul de operare implicit inclus in Raspberry Pi. Pentru că proiectul Pi a fost conceput ca o unealtă educațională, Raspbian este sistemul de operare perfect pentru cei interesați înainte de toate de programare. Website-ul găzduiește ghiduri impresionante privind unealta de programare vizuală numită Scratch, care este utilizată pentru a crea animații și jocuri. Există, de asemenea, o secțiune pentru cei interesați de programare în Python, limbaj de programare susținut și inclus în această distribuție. Programatorii mai ”fragezi” și ca vârstă, nu numai ca experiență, preferă să utilizeze Minecraft Pi, o versiune mini a popularului joc.

 

Gentoo

 

Denumit după pinguinul bun înotîtor, Gentoo este considerată o distribuție ‘meta’, utilizatorii putând descărca și compila manual codul sursă, potrivit propriilor necesități. Acest fapt nu numai că-l face pe Gentoo perechea perfectă pentru mașina pe care va rula, dar îți permite să decizi exact ce versiuni de pachete pot fi instalate.

Există o bibliotecă extrem de detaliată a proiectului Gentoo iar ”cartea de căpătâi” rămâne renumitul handbook. Comunitatea iubitorilor acestui sistem de operare sunt, de asemenea, grupați într-un nucleu destul de unit pe Reddit dacă nou veniții au nevoie de asistență sau îndrumare.

 

Ubuntu

 

Spre deosebire de distribuțiile cu structură minimală, precum Arch Linux și Gentoo, Ubuntu este conceput pentru a fi extrem de atractiv pentru începători, venind la pachet cu o interfață de utilizator de tip desktop și cu actualizări automate.

Ubuntu este distribuția aleasă de Proiectul Open Source Android pentru a-și construi fișierele sursă. VErsiunile de Android publicate sunt testate în mod obișnuit folosindu-se cea mai recentă versiune de Ubuntu.

Medii de dezvoltare pot fi instalate cu ajutorul lui Ubuntu Make.

Ubuntu susține formatul de împachetare a aplicațiilor ‘snaps’, folosind Snapcraft, ceea ce permite crearea de aplicații în orice limbaj de programare  și împachetarea lor cu toate dependențele necesare, la instalare nemaifiind necesară nicio altă instalare suplimentară de software, lucru pe cât de comun, pe atât de enervant în trecutul nu foarte îndepărtat.

Portalul pentru dezvoltatori poate fi accesat aici.

 

Fedora

 

 

Fedora este o distribuție susținută de comunitate derivată din distribuția comercială Red Hat Linux. Se bucură, de asemenea de distincția de a fi distribuția preferată a creatorului kernelului Linux, Linus Torvalds.

Pe lângă faptul că este foarte ușor de instalat și de configurat, Fedora are un portal dedicat dezvoltatorilor. Accesul la ghiduri pentru dezvoltare web, command line, aplicații pentru desktop sau mobile începe cu un click pe ”Start a Project”. Există, de semenea, o secțiune excelentă pentru lucrul cu dispozitive hardware precum Arduino.

Dacă toate acestea nu erau suficiente, Fedora include un IDE multilingv cu funcții complete numit Eclipse, cunoscut mai ales pentru Java, C/C++ și PHP IDE. Cu ajutorul unor plug-in-uri funcționalitatea poate fi și mai mult extinsă.

 

OpenSUSE

 

 

OpenSUSE (până nu demult SUSE Linux) este o distribuție proiectată special pentru dezvoltatorii de software și administratorii de sistem. Instalarea și configurarea este extrem de ușoară cu YaST și permite instalarea cu un singur click a tuturor pachetelor ‘-devel’ de care au nevoie dezvoltatorii.

OpenSUSE vine preinstalat cu toate uneltele de bază de care are nevoie un programator, precum editoare de tect (Vim și Emacs), unelte de compilare ca CMake sau împachetare precum RPM. Sistemul de operare include OBS (Open Build Service), o unealtă pentru dezvoltatori pentru a crea software pentru diverse distribuții și platforme.

 

 

CentOS

 

 

Ca și Fedora, CentOS este o variantă gratuită și susținută de comunitate a lui Red Hat (o versiune comercială de Linux). Multe dintre pachete sunt aceleași și cel puțin teoretic, este posibil să pui pe roate o versiune de CentOS care este identică din punct de vedere funcțional cu Red Hat, lucru însă destul de dificil de realizat în practică.

Rezultatul este un sistem extrem de stabil. CentOS conține un set de unelte pentru dezvoltatori (the Developer Toolset) ce incude o gamă largă de unelte esențiale pentru programare.

Platforma de virtualizare Xen oferă o modalitate de compartimentalizare a proiectelor și rulează aplicații în condiții de siguranță în interiorul unei mașini virtuale.

Instrucțiuni legate de virtualizare și nu numai, sunt conținute într-un excelent CentOS Wiki.

 

Solus

 

 

Solus e special prin aceea că este una dintre puținele distribuții irlandeze și că respectă un model de publicare continuă a pachetelor, avantajul fiind că odată instalat sistemul de operare, pot fi instalate actualizări în mod continuu, fără a fi necesar un upgrade major. Solus încearcă să evite instalarea pachetelor recente ori în versiune beta, pentru a menține stabilitatea sistemului.

Sunt susținute câteva editoare și IDE, precum Atom, Idea și Gnome Builder, dar și Git GUI, GitKraken. Websiteul proiectului Solus menționează că acesta susține un număr de limbaje de programare (Go, Rust, PHP, Node.js și Ruby).

 

Puppy Linux

 

Puppy Linux e o distribuție extrem de suplă bazată fie pe Ubuntu, fie pe Slackware. Întregul sistem de operare ocupă aproximativ 330 MB, ceea ce înseamnă că poate rula din RAM dacă se dorește acest lucru, putând fi instalat și pe un HDD/SSD. Vine cu un număr minim de pachete, însă pot fi adăugate la nevoie multe altele. devx este un astfel de pachet ce conține diverse unelte de dezvoltare.

‘Wikka’ pentru Puppy Linux detaliază limbajele de programare susținute. O apariție notabilă printre ”suspecții obișnuiți”, este BaCon care poate converti cod scris în BASIC pentru C. Tot aici, veți găsi tutoriale legate de scrierea de scripturi Bash sau cum să înecpi să programezi în Python.

 

CITEȘTE ȘI...  Cel mai bun website builder pentru fotografi sau pasionati de fotografie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *