Pixelii creează imaginile pe care le vedem, indiferent de ecranul ce ne-a captat atenția, presupunând că era tuburilor catodice (CRT) a apus definitiv și nu suntem captivi într-o bulă atemporală, printre vechituri tehnologice.

Când pixelii ”mor” sau nu se mai aprind, se poate observa un punct care nu era acolo înainte. Un pixel ”mort” poate constitui o problemă semnificativă deoarece se poate extinde și poate afecta și alte părți ale ecranului. Nu întotdeauna ”mort” înseamnă de neînviat și nu întotdeauna un pixel care nu mai redă corect culoarea pe ecran e de nerecuperat. Poate fi doar puțin mai leneș ori înțepenit într-o anumită stare, din care vom încerca să-l readucem în rândul celorlalți care muncesc de zor la a ne face viața mai acolorată, cel puțin.

Dacă PC-ul (monitorul, de fapt), tableta sau telefonul nu mai sunt în garanție sau nu prea ai chef de-un drum la un specialist, nu sunt pierdute toate speranțele. Această problemă poate fi soluționată uneori fără nicio deplasare sau expediere a dispozitivul afectat la un centru de service.

 

JScreenFix

O soluție accesibilă oricui.

Aplicația web nu necesită descărcare de software sau instalare. Acest fapt o face atractivă pentru utlizatorii de dispozitive electronice indiferent de marimea ecranului sau sistemul de operare.

Lansați browserul preferat și vizitati pagina producătorului accesând JScreenFix.

Apăsați butonul ”Launch JScreenFix”.

Deplasați caseta cu pixeli jucăuși în zona de ecran afectată și lăsați-o acolo să-și facă treaba cateva minute.

JScreenFix afirmă că cei mai mulți pixeli înțepeniți pot fi reparați în mai puțin de 10 minute, dar alocând mai mult timp acestei operațiuni nu prezintă efecte adverse. Dacă prima încercare eșuează, puteți încerca în mai multe rânduri.

În multe cazuri, pixelii nu sunt ”morți”, ci doar mai leneși ori înțepeniți într-o stare în care nu permit trecerea luminii de fundal a ecranului, iar această soluție software neinvazivă poate revigora un ecran ce prezintă astfel de pixeli morți.

Această metpdă utilizează atât HTML5 cât și JavaScript și poate funcționa cu ecrane de tip LCD sau OLED.

CITEȘTE ȘI...  Smartphone-uri 5G cu procesor MediaTek disponibile din 2020

Pentru o unealtă gratis, rata de succes de peste 60% a celor de la JScreenFix e demnă de luat în seamă.

Dacă aceasta dă greș, pot fi încercate alte unelte specializate, care însă sunt dependente de anumite sisteme de operare.

 

PixelHealer (Windows)

O altă unealtă gratis de la Aurelitec ce este concepută pentru a repara probleme legate de pixelii de pe ecranele monitoarelor, este compatibilă cu versiunile de Windows 7 și ulterioare.

 

Odată descărcat și lansat, softul se prezintă cu o fereastră conținând setări și o casetă colorată. Cei sensibili la flash-uri, sunt sfătuiți să nu se uite direct la caseta colorată. Aceasta trebuie deplasată în zona afectată a ecranului și odată cu lansarea procedurii, o nebunie de culori va fi dezlanțuită, în speranța ”trezirii din morți” a pixelilor buclucași.

Durata poate fi de câteva minute și poate fi repetată dacă nu obțineți rezultatul scontat după prima sesiune psihedelică.

Dacă nu sunteți sigur care ar putea fi problema cu pixelul în cauză, puteți utiliza InjuredPixels for Windows care, în varianta Freemium, permite umplerea ecranului cu o singură culoare pentru a pune în evidenă pixelii cu probleme și a identifica poziția acestora cu ușurință.

 

Dead Pixel Test and Fix (DPTF)

O altă unealtă utilă, de data aceasta pentru dispozitive cu Android.

Aplicația e oferită gratis pentru a localiza și repara eventualele probleme. Interfața este ușor de înțeles și utilizat, permițând comutarea între diverse culori pentru localizarea pixelilor vizați. Revigorarea celor morți ori doar înțepeniți, se face printr-o serie de ecrane care se vor aprinde succesiv în diverse culori.

Utilizați ”Check Dead Pixel” (verificare) pentru identificarea zonei cu probleme, apoi selectați ”Fix Dead Pixel” (reparare) pentru a afișa casete si benzi colorate pentru un anumit timp.

Dezvoltatorii recomanda sesiuni de cel puțin 10 minute, dar nici rularea pentru perioade mai îndelungate nu afectează negativ ecranul.

Singurul aspect ce trebuie avut în vedere este alimentarea cu energie, rularea acestor proceduri menținând ecranul aprins și, pe cale de consecință, putând epuiza bateria dacă telefonul sau tableta nu sunt conectate la o altă sursa de alimentare.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *