Ce se poate întâmpă dacă las telefonul al încărcat peste noapte e o chestiune ce a preocupat pe mulți încă de la începuturile erei telefoanelor mobile. Ne bazăm pe telefoanele noastre atât de mult încât în zilele noastre, arareori ajungem la sfârșitul unei zile cu energie rămasă în baterie. Mulți dintre noi le punem la încărcat seara, apoi adormim, mulțumiți de gândul că atunci când ne vom trezi, bateria va fi încărcată și gata pentru o nouă zi.

Este oare așa?! Este recomandabil să lăsăm telefonul la încărcat peste noapte? Va deteriora bateria acest mod de încărcare? Îi va scurta durata de viață? Cum ne putem asigura că bateria va dura cât se poate de mult?

Pe această temă circulă o mulțime de mituri și idei cel puțin îndoielnice. Iată câteva lucruri știute și unel mai puțin știute despre halul în care ne tratăm bateriile telefoanelor și despre felul în care le-am putea prelungi viața.

 

Cum funcționează bateria unui telefon smart?

Cele mai multe telefoane aflate în uz se bazează astazi pe baterii litiu-ion. Celulele acestor baterii au doi electrozi, unul fiind din grafit iar celălalt dintr-un compus litiu-cobalt. Electrolitul aflat în interiorul acestor celule permite ionilor de litiu să migreze între cei doi electrozi. La încărcare, de la electrodul pozitiv (litiu cobalt) la cel negativ (grafit), iar la descărcare în sens invers.

Bateriile sunt proiectate și clasificate funcție de numărul de cicluri de încărcare – descărcare pe care le pot susține înainte ca fenomene ce țin de reacțiile chimice din interior și de integritatea materialelor folosite să ducă la diminuarea capacității de stocare a energiei în aceste celule. În foarte multe cazuri, producătorii folosesc celule ce pot rezita la circa 500 de cicluri complete de încărcare – descărcare înainte de a li se diminua capacitatea sub 80% din capacitatea proiectată. Un ciclu complet de încărcare de la 0 la 100% poate fi întrucâtva echivalat cu mai multe încărcări parțiale, cum adesea situațiile practice o impun. Nu arareori încărcăm de la 20 sau 30 % până spre 90%, mai multe astfel de încărcări putând fi însumate și echivalând practic cu un ciclu complet de încărcare.

Important de înțeles este însă că astfel de cicluri de încărcare – descărcare pot reduce viața bateriei în anumite condiții, iar cele mai des întâlnite situații sunt acelea în care încărcăm ”rapid” o baterie aproape epuizată, deși mai multe încărcări lente ar produce o uzură mult redusă în cazul aceleiași baterii. Dilatările și contractările cauzate de încălzirie și răcirile succesive ale celulelor pot produce fisuri în materialele electrozilor, izolatorilor și la modificări în compoziția electrrolitului dintre aceștia. Integritatea fizică a celulelor bateriilor reîncărcabile nu ține doar de dimensiunea lor sau aparența observabilă, multe dintre fenomenele ce contribuie la deteriorarea celuleor nefiind direct observabile ori cuantificabile de către utilizator, efectele devenind evidente în timp, acestea fiind adesea ireversibile.

Cert este că orice baterie se degradează în timp și acest fenomen inevitabil poate fi doar întârziat dacă le tratăm cu blândețe.

Ce factori influențează durata de viață a unei baterii?

Durata de viață este dependentă de rezistența internă (impedanța) bateriei. Această valoare se modifică de-a lungul vieții bateriei. Păstrarea bateriei la un nivel de încărcare apropiat de nivelul maxim mărește rata unor reacții adverse care se traduc în mărirea rezistenței interne de-a lungul timpului. De asemenea, menținerea bateriei la un nivel de încărcare apropiat de nivelul minim poate dăuna, în esență, acest fapt putând accelera anumite reacții ce conduc la o degradare accelerată. Cu toate acestea, încărcarea completă sau descărcarea completă nu sunt singurii factori ce trebuie luați în considerare.

Temperatura internă a bateriei în timpul lîncărcării sau descărcării acesteia reprezintă un factor favorizant al degradării, bateriile fiind concepute să răspundă cerințelor între anumite limite, fiind stabile din punct de vedere electro chimic undeva în plaja de confort pentru utilizatorul tipic. Scoaterea bateriei din această plajă poate accelera procesul de degradare, fie că e vorba de încărcări rapide, ședințe de gaming prelungite sau păstrarea la rece mai mult decât am putea rezista fără protecție termică adecvată.

Supraîncălzirea constitue o problemă majoră pentru că poate cauza deprecierea electrolitului din interiorul celulelor, vaporizând o parte din acesta și modificând astfel concentrația lui. Acest fenomen este des întâlnit în cazul încărcărilor rapide necontrolate adecvat. Deși unii producători au implementat diferite sttandarde pentru a menține sub control rata de încărcare și temperatura bateriei, nu toate standardele sunt compatibile între ele și nu toate bateriile răspund în mod similar, chiar dacă dispozitivele implementează același standard. Conveniența ăncărcării rapide are un cost din ce ăn ce mai evident, traducându-se direct și destul de rapid în rate ceva mai mari de depreciere a bateriilor dacă abuzăm de această funcție.

 

Pot să las telefonul la încărcat peste noapte?

Telefoanele smart sunt capabile să identifice când anume încărcarea este completă, după cum sunt capabile să recunoască și limita inferioară de încărcare și se pot chiar opri pentru a proteja bateria împotriva descărcării complete.

În zilel noastre este dificil dacă nu aproape imposibil să supraîncarci sau să supradescarci o baterie de telefon mobil. Aceste două limite sunt adesea definite de producător și sunt urmărite intern, utilizatorului nemaifiindu-i permis să greșească.

Cu toate acestea, dacă telefonul rămâne la încărcat peste noapte, deși încărcarea este oprită cand este atins nivelul maxim, aceasta poate reporni și poate fi apoi întreruptă în mod repetat în timpul unei încărcări prelungite. Menținerea nivelului de încărcare în apropierea nivelului maxim va favoriza deteriorarea bateriei mai mult decât încărcarea în sine, în astfel de cazuri. Este de preferat să nu ăncărcăm complet și să nu menținem nivelul de încărcare aproape de nivelul maxim, chiar dacă asta ne-ar putea oferi câteva minute în plus de utilizare la nevoie. Prețul pe care ar trebui să-l plătim pentru înlocuirea prematură a dispozitivului excede de cele ma multe ori valoarea obținută în acele câteva minute de funcționare ”câștigate”.

CITEȘTE ȘI...  Cum să repari un pixel mort pe monitor sau pe smartphone

Impactul asupra vieții bateriei este greu de cuantificat, iar niciunul dintre producătorii de baterii nu este tocmai interesat de a vinde baterii care țin o viață, drept pentru care, suntem ademeniți cu funcții care în aparență ne servesc, însă având costuri, nu tocmai ”la vedere”.

 

Care e modalitatea optimă de încărcare a telefonului?

Încărcarea telefonului cât de puțin posibil de fiecare dată va avea un impact major asupra prelungirii vieții bateriei acestuia.

Nu subestimați încărcările de 5-10 minute de mai multe ori pe zi. Acestea vor prelungi viața dispozitivului pe care nu veți mai fi nevoiți să-l schimbați o dată la câteva luni doar pentru ca nu-i ține bateria.

Dacă vă descurajează cuplarea și decuplarea cablului de încărcare, explorați domeniul încărcării fără fir. Chiar dacă telefonul nu este echipat din fabrică, un astfel de modul de încărcare wireless poate fi adăugat oricărui telefon, iar încărcarea wireless devine la fel de simplă ca așlezarea pe masă a telefonului. Cel mai răspândit standard în domeniu este QI (se pronunță ”ci” de la ”Cici”) iar soluțiile disponibile pe piață necesită minime cunoștințe tehnice pentru a realiza adaptarea necesară, fiind extrem de accesibile.

În ceea ce privește nivelul de încărcare al bateriei, consensul general este acela că ar trebui să-l menținem între 20% și 80%, cât mai aproape de zona medie cât de mult timp posibil.

O serie de încărcări scurte în timpul zilei este de departe un tratament de preferat celui în care abuzăm de încărcări rapide complete doar pentru că putem.

Dacă totuși e necesară încărcarea peste noapte, atunci opriți dispozitivul și încărcați-l astfel (închis). Odată atins nivelul de încărcare maxim, modulul intern de control va opri încărcarea și nu va fi repornită până la repornirea dispozitivului. Chiar dacă bateria va rămâne astfel în zona nivelului maxim, neinițierea periodică a unui nou ciclu de încărcare în timpul nopții va produce o uzură mai redusă.

Ce să evităm când vine vorba de încărcarea telefonului?

Pe scurt, temperaturile extreme, indiferent de cauză și durată.

Dacă interiorul bateriei este expus la temperaturi ridicate, viața bateriei va avea de suferit. Nu-l lăsați pe bordul mașinii în soare, expus la surse de căldură directe sau indirecte. Dacă încărcarea în husă produce încălzirea telefonului, schimbați husa sau încărcătorul. O încărcare mai lentă care nu provoacă încălzirea bateriei costă mai puțin pe termen lung.

Folosirea telefonului în timpul încărcării este, de asemenea, nerecomandată. În timpul utilizării, regimul termic se modifică, orice sarcină i-am da dispozitivului, această schimbare cumulându-se cu încălzirea inerentă ingrămădirii electronilor în baterie în timpul încărcării și împreună vor contribui la încălzirea componentelor și a bateriei. Deși suprafața exterioară care poate facilita răcirea rămâne aceeași, ținerea în mână a telefonului reduce sau chiar împiedică disiparea căldurii, ba chiar poate adăuga enegie termică tocmai atunci când de dorit ar fi să facilităm disiparea ei.

Păstrarea telefonului la rece, din orice motiv sau pentru orice durată poate avea efecte nedorite. Bateriile nu sunt concepute pentru a funcționa optim în afara plajei de confort a utilizatorului tipic. Dacă e prea frig pentru noi, e prea frig și pentru baterie. Contractările și dilatările repetate ce pot apărea prin trecerile succesive de la rece la cald sau invers, pot produce fisuri atât în structura materialelor din baterie, cât și a altor componente din telefon. De asemenea, astfel de treceri, în special în sezonul rece, presupun tototdată și schimbări destul de abrupte în ceea ce privește umidtatea relativă a mediului, în interiorul dispozitivului putând apărea chiar și condens. Cum picăturile de apă pot deveni conductive, efectele pot fi imprevizibile.

 

Folosește accesorii de calitate pentru telefonul smart dacă vrei să rămână asa

Nu este deloc de neglijat calitatea încărcătoarelor sau a cablurilor utilizate pentru încărcare.

Asigurarea unui curent de încărcare în parametri optimi în mod susținut este întotdeauna de preferat, chiar dacă încărcătorul ori cablul par a avea un cost nejustificat.

Când încărcăm folosind un încărcător de proveniență îndoielnică sau un cablu slab calitativ, nu prețul acestora ar trebui să ne preocupe, pentru că prea puțin mai contează prețul noului  încărcător sau al cablului când telefonul trebuie trimis în service sau trebuie înlocuit în parte ori în întregime.

Dacă încărcătoarele sau cablurile originale sunt prohibitiv de scumpe, există întotdeauna alternative ceva mai ieftine, însă dincolo de un prag al bunului simț, prea ieftin poate deveni cu adevărat costisitor.

 

De ținut minte

  • folosește încărcătoare și cabluri oficiale
  • nu lăsa telefonul să se încălzească
  • păstrează bateria între 20% și 80% pe cât posibil
  • evită descărcarea completă a bateriei
  • dacă nu-l poți opri, în timpul încărcării, măcar nu-i da mult de lucru
  • folosește încărcare rapidă doar daca n-ai de ales

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *