De la Samsung Galaxy S10 5G la OnePlus 7 Pro 5G și dincolo de acestea, primele telefoane compatibile 5G sunt disponibile.

Odată cu ele, primele rețele 5G devin operaționale, chiar dacă asta se întâmplă în zone geografice restrânse.

Dacă te afli în aria de acoperire a unei rețele 5G, abonarea poate fi o opțiune demnă de luat în seamă. Rețelele 5G oferă o latență mai redusă și multe alte beneficii dincolo de ratele de transfer mai mari.

Rețelele 5G sunt următoarea generație de rețele de comunicații mobile, menite a le surclasa pe cele 4G. Oferă descărcări mai rapide, streaming fără întreruperi și o serie largă de alte cazuri de utilizare pentru divrse deisozitiv conectate la rețea, care nu erau posibile în rețelele 4G.

Unele dintre cele mai bune utilizări ale noilor rețele se poate să nu fi fost imaginate încă, pentru că până acum mulți nu îndrăzneau să viseze la asemenea rate de transfer de date cu costuri atât de reduse, fiind doar o chestiune de timp până când vor fi imaginate și puse pe piață tehnologii ce vor utiliza potențialul tehnic al acestor rețele.

Iată cîteva scenarii de utilizare pentru retelele 5G operationale deja.

Huawei could launch the world’s first 5G 8K TV. (Image credit: Huawei)

Huawei ar putea lansa primul TV 5G 8K.

1. 8K streaming video

Streaming 4K este deja ceva obișnuit pentru mulți pasionați de tehnologie și se poate face din rețele 4G. În cazul retețelor 5G, se poate face saltul către streaming la calitate 8K fără a fi nevoiți să facem buffering.

Acesta este un exemplu evident al avantajelor oferite de ratele de transfer sporite ale retelelor 5G, pentru că datele pot fi transferate in mai putin timp în fluxuri de calitate mai ridicată, fără diferențe notabile în ceea ce privește timpii de așteptare.

Dacă încă nu sunt disponibile telefoane sau TV-uri capabile să profte de aceste rate de transfer, acestea nu sunt departe. Marii producători își fac un titlu de glorie din a pune la dispozția publicului larg astfel de dispozitive de îndată ce sunt clarificate standarde și procese care vor asigura adopția la scară.

Huawei a anunțat deja planuri pentru un TV 8K 5G.

 

5G speeds will make downloads much faster. (Image credit: TechRadar)

Ratele de transfer 5G vor face descărcările mai rapide.

2. Fișiere uriașe descărcate într-o clipă

Pe lângă straming la calitate sporită, vom putea descărca conținut mult mai rapid cu ajutorul rețelelor 5G. Acest lucru va face viabilă dezvoltarea de producții la rezoluții mai mari, fiind disponibile canale de livrare la calitate înaltă către publicul larg. Industria de gaming nu va amâna adopția, ci dimpotrivă. Jocuri incluzând grafică de mai bună calitate vor deveni accesibile pentru descărcare mai rapidă, sporul în ceea ce privește calitatea detaliilor având un cost asociat – dimensiunea fișierelor, care până nu demult făcea distribuția prin rețele 3G și mai apoi 4G destul de lentă ori anevoioasă pentru utilizatori. Odată cu creșterea dimensiunii fișierelor, spațiul de stocare va trebui să țină pasul, așa că pentru generațiile următoare de dispozitive mobile, acesta va fi un aspect deloc de neglijat.

5G coupled with Google Stadia could let you stream any game, anywhere. (Image credit: TechRadar / Odyssey)

5G cuplat cu Google Stadia face posibil gaming-ul de oriunde, pe orice dispozitiv

3. Gaming Online fără lag

Gamingul online printr-o rețea mobilă nu este întotdeauna ideal. Nu doar din cauza ratei de transfer, ci și din cauza latenței. Timpul necesar unei rețele să răspundă unei cereri este un factor important in gamingul online, iar în rețelele 5G, latența este mult redusă. Pentru gameri, asta însamnă că orice comandă produce efecte instantaneu, lagul devenind o amintire.

Jocurile în sine pot deveni mai detaliate și mai apropiate de calitatea celor proiectate pentru console, de vreme ce ratele de transfer ale rețelelor vor face posibila conectarea jucătorilor în aceste lumi virtuale.

Potențialul ca jocurile să fie efectiv transmise în flux vieo precum clipurile video devine realitate, de grosul procesării ocupându-se mastodonți specializați în cloud, iar de afișare, dispozitivul nostru ce va fi și controller. Jocuri care până nu demult puteau fi rulate doar pe sisteme puternice vor putea fi din ce în ce mai accesibile mai multor entuziaști, la costuri din ce în ce mai mici.

Cam asta își propune să facă serviciile precum Google Stadia.

5G could take mobile VR to the next level. (Image credit: TechRadar)

5G ar putea duce Realitatea Virtuală Mobilă la un nou nivel

4. Streaming de jocuri VR

Odată mutată în cloud, procesarea degrevează de cea mai dificilă și mai costisitoare sarcină dispozitivul personal, retelele 5G făcând posil transferul de date instantaneu pregătit pentru afișare. Factorul limitant devine acum imaginația celor ce vor proiecta aplicațiile de VR.

Ceea ce Google Daydream ori PlayStation VR erau capabile sa faca doar pe dispozitive specializate, va fi posibil de integrat în orice telefon sau chiar în căști VR cu posibilități limitate de procesare, ce vor pune accent pe greutate redusă, autonomie mare, optică de calitate.

CITEȘTE ȘI...  Încărcare wireless pentru telefoane mobile

5G and VR could bring you closer to the action. (Image credit: TechRadar)

5G și VR ar putea aduce acțiunea mai aproape

5. Streaming de evenimente Live în VR

Conceptul de a ne apropia de evenimente sportive sau concerte în VR nu este chiar nou, ci mai degrabă rar pentru că necesită conexiuni stabile de bandă largă la Internet. Cu 5G devine posibilă participarea la astfel de evenimente pentru că este rezolvată problema transmiterii fluxurilor de date prin conexiuni stabile și cu rate de transfer colosale.

Noile posibilități ce se deschid astfel pentru organizatorii de evenimente sunt practic nebanuite, nemaiexistând limitările convenționale de ordin organizatoric cu privire la locul desfășurării evenimentelor, logistica implicată, gestionarea riscurilor, etc.

Aducerea unui eveniment în fața unui public de 1000 sau 100000 de spectatori nu va mai implica eforturile și investițiile de altădată, făcând nu doar costurile organizării evenimentelor mai accesibile, ci si accesul publicului la ele.

With 5G, it won’t just be big live events that get broadcast. (Image credit: Shutterstock)

Cu 5G, nu vor fi transmise doar evenimente mari sau comerciale

 

6. Mai multe evenimente transmise

Nu este vorba doar despre telefoane mobile, tablete și laptopuri.

Rețelele 5G vor fi folosite și pentru transmisiile evenimentlor live de către posturi de televiziune. Cu tehnologiile actuale de transmisie, companiile sunt limitate în ceea ce privește ratele de transfer de date și operează echipamente voluminoase, adesea fiind necesare care de transmisie, adevărate studiouri pe roți.

Cu 5G, ratele de transfer și portabilitatea echipamentelor necesare vor redefini posibilitățile de transmitere live a evenimentelor. Va fi astfel posibilă transmiterea cu costuri mai reduse a unor evenimente de nișă pentru un public interesat care acum este omis din considerente economice.

Deodată, va fi posibilă transmiterea evenimentelor sportive sau a concertelor cu costuri mult reduse, ușurând astfel și accesul publicului la costuri ce vor tinde către 0.

Serviciile de video la cerere precum Netflix ori HBO Go se vor trezi aproape peste noapte că vor concura cu companii ce pot transmite la costuri infime evenimente de interes pentru miile de privitori plictisiți ce acum fac binging și din lipsă de alternative viabile pentru ptrecerea timpului liber.

England Captain Steph Houghton MBE virtually met a fan. (Image credit: Vodafone)

 

7. Apeluri Holografice

Deja putem iniția apeluri video. Următorul pas pare a fi apelul holografic. Dacă rețelele 5G ăși vor ocupa locul în cotidian, dincolo de giumbușliucurile publicitare ale unor operatori de telefonie mobilă, silueta interlocutorului va putea să ne apară în față ceva mai des decât în filmele SF.

Deși sunt implicate mai multe tehnologii în ”materializarea” acestei viziuni, veriga importantă era până nu demult trnsferul de date de bandă largă. Odată rezolvată această probleă, visele pot deveni realitate în decursul unei generații, aducându-ne mai aproape unii de alții și făcând lumea să pară mai mică deccât a fost vreodată.

Get ready for an augmented future. (Image credit: Shutterstock)

 

8. Realitate Augmentată îmbunătățită

Realitatea Augmentată este o tehnologie despre care am tot auzit de câțiva ani  buni, dar este încă în fază incipientă. 5G ar putea schimba asta.

Cu ratele de transfer mari și latența redusă oferită, va putea să faciliteze salturi tehnologice imposibil de realizat cu retelele de comunicații 4G. În viitorul apropiat este posibil să vedem proiecții publicitare pe parbrizele vehiculelor ori în ochelari.

În ceea ce privește vehiculele, 5G ar putea permite funcții precum instrucțiuni legate de navigare suprapuse peste carosabilul vizibil prin parbrize inteligente.

În mod cert, Realitatea Augmentată trebuie să ne rezerve ceva mai mult decât Pokemon Go.

We could all have self-driving cars before too long. (Image credit: Shutterstock)

 

9. Vehicule autonome pe toate drumurile

5G ar putea fi cheia în aducerea mașinilor autonome în cotidian. Pentru ca acestea să funcționeze este necesar să poată comunica rapid și sa primească sau să transmită date între ele sau diverse elemente de infrastructură. O rețea de bandă largă și cu latență redusă va deservi aceste fluxuri de date și nu există candidat mai bun decât rețelele 5G de comunicații.

 

Smart thermostats are just the start. (Image credit: TechRadar)

 

10. Case și orașe mai inteligente

Ratele ridicate de transfer și latența scăzută a rețelelor 5G vor promova dezvoltarea și răspândirea dispozitivelor permanent conectate la Internet (IoT – Internet of Things). Deja observăm proliferarea acestor dispozitive, dintre cele mai răspândite fiind termostate inteligente, lumini instalate deja în numeroase case și birouri, diverse tipuri de senzori ce măsoară calitatea aerului, sisteme de detecție a prezenței, etc. Cu cât acestea vor permea mai mult comunitațile noastre, cu atât mai necesară va fi și prezența unor rețele de comunicații ce nu vor deveni congestionate de traficul imens inerent al tuturor aplicațiilor și dispozitivelor interconectate.

Nu doar casele, ci și orașele vor putea fi cu adevărat inteligente când datele disponibile vor putea fi transferate instantaneu pe distanțe apreciabile. Orașe cu abilitatea de a monitoriza poluarea, traficul vehiculelor și traficul pietonal, consumul de energie și multe altele în timp real vor deveni realitate. Masurile pentru mitigarea oricăror crize vor putea fi luate de îndată ce analizele o vor impune, iar comunicațiile între sistemele implicate în procesul de culegere și prelucrare de date vor avea nevoie de stabilitatea și capacitatea pe care rețelele 5G le promit.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *