Ce este 5G?

Rețelele 5G sunt următoarea generație de conectivitate mobilă, oferind viteze mai mari și conexiuni mai stabile pentru telefoane și alte dispozitive.

Combinând tehnologii de comunicații de ultimă oră și cele mai recente rezultate din domeniul cercetării, 5G ar trebui să ofere conexiuni mult mai rapide decât cele curente, așteptându-se ca ratele de transfer medii de cca. 1Gbps să fie ceva obișnuit în curând.

Rețelele vor ajuta răspândirea tehnologiilor legate de Internet of Things (o mulțime de dispozitive conectate permanent la Internet), asigurând infrastructura necesară pentru a transmite volume uriașe de informații, mijlocind o civilizație globală din ce în ce mai interconectată în mod inteligent.

Cu proiecte în dezvoltare în multe state și rețele deja în funcțiune în câteva dintre ele, rețelele 5G sunt așteptate să se răspândească masiv până în 2020 în întreaga lume, în paralel cu cele 3G și 4G deja aflate în exploatare, pentru a ne permite să rămânem conectați online indiferent de loc ori situație.

Când se va lansa 5G?

 • tehnologia 5G este așteptată să fie lansată oficial în întreaga lume până în 2020, cu proiecte în teste deja în Statele Unite și Marea Britanie.
 • se anticipează că Statele Unite, China și Coreea de Sud vor fi printre primele state care vor beneficia de rețele 5G pe scară largă, cu Marea Britanie nu departe în urma lor.
 • multe companii depun eforturi susținute pentru ca rețelele și dispozitivele lor compatibile 5G să fie gata pentru mult anticipata lansare pe scară largă din 2020, unele dintre acestea putând chiar devansa termenul.

 

Ce înseamnă rețelele 5G pentru mine?

 • Viteze de download și upload mai mari
 • Streaming mai fluid pentru conținutul online
 • Apeluri de voce și apeluri video de înaltă calitate
 • Conexiuni mobile mai stabile
 • Un număr mai mare de dispozitive IoT conectate
 • Expansiunea tehnologiilor avansate, inclusiv a vehiculelor cu pilot automat

Cât de rapidă va fi o rețea 5G?

Încă nu e pe deplin cunoscut cu cât mai rapidă va fi rețeaua 5G față de 4G deoarece mare parte dintre tehnologiile implicate sunt încă în stadiu de dezvoltare.

Cu toate astea, rețelele ar trebui să furnizeze o îmbunătățire a vitezelor de download și de upload, GSMA propunând viteza de download în jur de 1Gbps.

Cele mai multe estimări se situează în jurul unei viteze medii de 10 Gb/s iar unii cred că se pot atinge chiar și rate de transfer de 800 Gb/s.

CITEȘTE ȘI...  Ce se întâmplă dacă las telefonul la încărcat peste noapte?

Asta ar însemna că utilizatorii ar putea descărca un film la calitate HD în doar câteva secunde iar actualizările de software se vor finaliza mult mai rapid decât astăzi.

O să am acces la rețele 5G pe telefonul meu?

Telefoanele mobile existente, tabletele și alte dispozitive care au fost lansate când rețelele 4G reprezentau standardul e posibil să nu fie capabile să se conecteze la rețelele 5G la început, sau pot presupune costuri suplimentare pentru a fi convertite.

Cu toate acestea, începând cu 2020, după anticipata adoptare pe scară largă a acestor tehnologii, noile dispozitive vor fi produse cu cipuri compatibile 5G ca opțiune standard.

Nu trebuie să ne îngrijorăm însă că noua tehnologie le va înlocui pe cele preexistente imediat ce va fi adoptată. Trecerea va fi mai degrabă treptată, pe măsură ce vechile dispozitive vor fi scoase din uz sau cerințele utilizatorilor vor excede specificațiile lor.

Se preconizează ca 5G să se interconecteze cu rețelele existente pentru a asigura utilizatorilor un serviciu neîntrerupt, cu vechile rețele făcând oficiul unei infrastructuri de rezervă până la acoperirea satisfăcătoare a teritoriilor cu echipamente 5G.

Așa numitele rețele 4,5G (cunoscute și ca LTE-A) sunt menite a umple golul deocamdată existent, oferind conexiuni care sunt mai rapide decât rețelele 4G actuale, însă numai unele state precum Coreea de Sud pot beneficia de avantajele lor la momentul actual.

Odată lansată, implementarea rețelelor 5G se poate dovedi a fi un proces lent. Asemeni adopției graduale a tehnologiilor specifice rețelelor 4G, infrastructura rețelelor existente va trebui să fie actualizată sau chiar înlocuită, astfel încât să poată fi capabilă să susțină noua tehnologie.

Încă u este pe deplin cunoscut modul cum rețelele 5G vor prelua sarcinile rețelelor existente, dar nu ar fi de mirare ca inițial să nu ne putem conecta la noile rețele fără a face actualizări software sau chiar și hardware ale dispozitivelor pe care le exploatăm în prezent.

De ce va avea nevoie o rețea 5G?

GSMA a trasat opt criterii pentru rețelele 5G, o conexiune trebuind să îndeplinească majoritatea acestora  pentru a se califica drept retea 5G.

 • conexiuni de 1-10Gbps cu utilizatorii finali pe teren (adică nu maximum teoretic, ci practic)
 • latență de 1 milisecundă
 • lățime de bandă de 1000x per unitate de suprafață
 • 10-100x dispozitive conectate
 • (percepție de) 99.999 % disponibilitate
 • (percepție de) 100 % acoperire
 • 90 % reducere a energiei utilizate de rețea
 • durată de viață a bateriei de până la 10 ani pentru dispozitive mici precum senzori/ IoT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *