Este o întrebare de când lumea (televizoarelor). Răspunsul, însă, evoluează odată cu tehnologia.

A fost odată ca niciodată, pe când TVul era mai mult mobilă decât tehnologie, o vreme când omul de rând nu-și permitea să cumpere TVuri cu diagonale mari. În copilărie aveam în cameră un TV alb-negru cu diagonală de 31 cm. și la o cameră de bloc era de-ajuns pentru un copil.

În era tuburilor catodice, regula după care se ghidau cumpărătorii era destul de simplă: diagonala X 6 = distanța recomandată pentru vizionare.

Din considerente nu doar economice, ci legate și de sănătate, specialiștii vremii recomandau a nu te holba direct într-un fascicul tras dintr-un tun de electroni, fie el și dispersat, apoi filtrat prin luminoforul din ecranele vremii de la o distanță prea mică.

Odată cu evoluția tehnologiei, tuburile catodice au dispărut și în zilele noastre recomandările privind distanța optimă de vizionare țin mai degrabă de tipul de experiența dorită de utilizator. Limitările sunt mai degrabă ergonomice și dacă nu avem probleme legate de vedere, putem configura mult mai flexibil o astfel de experiență.

Acuitatea vizuală a privitorului și scenariul tipic de vizionare pot dicta atât distanța la care plasăm ecranul, cât și dimensiunea acestuia.

Pentru că experiența ideală diferă funcție de spațiul la dispoziție în mare măsură, acesta pare a fi un bun punct de plecare în alegerea și dimensionarea noului TV.

Vânzătorii au tendința de a recomanda cele mai noi modele și cele mai mari diagonale din motive economice lesne de înțeles.

Un client informat e poate coșmarul reprezentanților de vânzări din magazinele de profil, însă dacă suntem pregătiți să achiziționăm un nou TV, e recomandabil să ne facem temele înainte. Această investiție e făcută în cele mai multe cazuri o dată la câțiva ani și sumele implicate nu sunt tocmai nesemnificative, drept pentru care o documentare prealabilă e de dorit.

Să nu ne rezumăm doar la marcă și model, și să pătrundem mai în profunzime, dincolo de dimensiuni, încercând să înțelegem și termenii legați de tehnologia înglobată.

Pe piață există ecrane de diverse tipuri (LCD, LED, OLED) și înțelegerea punctelor forte și a argumentelor contra e importantă. Cumpărătorul știe cât de mare e spațiul destinat vizionării, unghiurile de vizionare disponibile, gradul de luminozitate din cameră la orice oră. Dacă lăsați vânzătorul să vă aleagă TVul, e foarte probabil să cheltuiți mai mult decât e necesar pentru tehnologie pe care nu o veți utiliza decât parțial la adevărata ei valoare.

 

 

Principial, procesul de alegere a dimensiunii optime a ecranului noului TV e același pentru orice fel de spațiu, fie el cameră de zi, dormitor, bucătărie, spații de lucru sau comerciale, etc.

Dimensiunea ecranului și rezoluția lui

Când vine vorba de dimensiunile ecranelor, firmele producătoare se referă la diagonala acestora (distanța dintre colțurile opuse ale ecranului – pentru cei provocați geometric). Funcție de zona geografică în care se produce și / sau se vinde, diagonala ecranului TV-ului poate fi exprimată în inch (țoli românești) sau în centimetri, deci va trebui să nu uităm acest amănunt și raportul între inch și cm. (1 inch = 2.54 cm.).

Înainte să calculăm dimensiunea optimă funcție de spațiul pe care îl avem la dispoziție, un alt aspect important este alegerea rezoluției ecranului.

Dacă în trecut recomandările vizau o distanța minimă menită a ne proteja vederea, în zilele noastre tipul emisiei luminoase nu mai reprezintă un pericol pentru sănătate și distanța minimă ține de acuitatea vizuală a privitorului coroborată cu scenariul tipic de utilizare sau destinația principală a ecranului respectiv.

O rezoluție a ecranului Full HD (1080p) permite o vizionare de la o distanță relativ mică, însă poziționarea prea aproape de un ecran cu o rezoluție de 1080p și o dimensiune a ecranului prea mare face ca pixelii individuali să fie vizibili. Acest fapt ar reduce calitatea vizionării.

Când rezoluția este constantă și ecranul este mai mare, dimensiunea fiecărui pixel crește. Așa se face că dacă nu distingem pixelii pe un ecran de 42 inch privindu-l de pe canapea, dacă vom privi de la aceeași distanță un ecran de 80 de inch pixelii ar putea deveni vizibili doar pentru că odată cu creșterea dimensiunii ecranului a crescut proporțional și dimensiunea fiecărui pixel.

Mărirea rezoluției ecranului odată cu mărirea dimensiunii ecranului este așadar trucul care ne va permite să păstrăm sau să îmbunătățim calitatea vizionării având la dispoziție același spațiu.

 

Dimensiunea camerei și poziționarea TV-ului

Dacă analizați camera în care va fi poziționat TV-ul, în condițiile în care nu există mobilă fixată într-o anumită poziție și sunteți dispuși să faceți mici schimbări ori ajustări, este posibil să reușiți poziționarea TV-ului pentru optimizarea calității vizionării.

Nu uitați să luați în calcul la stabilirea distanței de vizionare și a poziției nici modul în care TV-ul va fi montat. Așezarea lui pe o piesă de mobilier îl poate face să vină mai aproape de privitor cu distanțe deloc de neglijat, funcție de dimensiunile piesei de mobilier, distanței rămase până la perete și de standul cu care a fost prevăzut din fabricație. Montarea TV-ului pe perete va oferi de regulă un profil mai redus în ceea ce privește spațiul util rămas.

 

Formula calculării dimensiunii ecranului funcție de rezoluție

În domeniul electronicii de larg consum se vehiculează diverse formule de calcul pentru stabilirea distanțelor optime de vizionare, însă pentru majoritatea utilizatorilor lucrurile pot fi simplificate până la un nivel la care sunt ușor de ținut minte i de aplicat fără a impieta asupra calității experienței.

CITEȘTE ȘI...  Încărcare wireless pentru telefoane mobile

Măsurați distanța dintre locul de vizionare preferat sau care poate deservi un număr cât mai mare de privitori simultan până la poziția anticipată a ecranului, funcție de poziționarea preconizată a acestuia. Această distanță va dicta dimensiunea și poate chiar și rezoluția ecranului noului TV.

Așadar, pe înțelesul tuturor lucrurile stau cam așa:

  • pentru rezoluții 1080p, e recomandată o distanță de vizionare minimă egală cu dublul diagonalei ecranului.
  • pentru rezoluții 4K e recomandată o distanță minimă de vizionare egală cu diagonala ecranului.

Vizionarea unui ecran de la o distanță mai mică decât cea recomandată poate impieta asupra calității imaginii datorită dimensiunii pixelilor ce pot deveni astfel vizibili.

Aveți în vedere că aceste date reprezintă situații ideale și abaterea întrucâtva de la ele nu va ruina nici calitatea experienței, nici starea financiară a utilizatorului.

Pentru stabilirea cu ușurință a relației între distanța de vizionare, dimensiunea și rezoluția ecranului, consultați acest tabel informativ:

 

dimensiune ecran TV distanță recomandată

(4K)

distanță recomandată

(1080p)

40 ” / 101 cm.

    101 cm.

    202 cm.

42 ” / 107 cm.

    107 cm.

    215 cm.

48 ” / 122 cm.

    122 cm.

    244 cm.

50 ” / 127 cm.

    127 cm.

    254 cm.

54 ” / 132 cm.

    132 cm.

   264 cm.

60 ” / 153 cm.

    153 cm.

    305 cm.

65 ” / 165 cm.

    165 cm.

    330 cm.

72 ” / 183 cm.

    183 cm.

   366 cm.

Observați cum relația dintre distanța minimă recomandată pentru vizionare și dimensiunea ecranului poate face un utilizator informat să aleagă un TV Full HD în detrimentul unuia Ultra HD.
Într-o cameră de zi tipică, arareori vizionăm conținut media pe un ecran poziționat mai departe de 3 metri. De asemenea, rare sunt cazurile în care ne așezăm la o distanță mai mică de 2 metri. Chiar avem nevoie de un ecran Ultra HD dacă stam la 2-3 metri  de el 90% din timp? Pentru cine și mai ales pentru ce achiziționăm acel TV?
Desigur, dacă scenariul de utilizare impune să îngrămădim foarte multă informație care trebuie să fie la un nivel de detaliu foarte înalt, ca de exemplu editare video, e firesc să ne poziționăm la o distanță mai mică de 2 metri și atunci găsim o justificare pentru a investi într-un ecran capabil de rezoluții 4K pentru că avem nevoie de acei pixeli și pentru că trebuie să-i vedem pe toți în ansamblu și pe fiecare dintre ei în parte pentru a distinge detalii din interfața cu utilizatorul în cazul folosirii unor aplicații specializate.
Avem la dispoziție suficient de multe surse de conținut media de rezoluții mai mari de 1080p sau anticipăm că în viitorul apropiat vom avea acces la astfel de conținut pentru a justifica rezoluții superioare, sau e doar un moft, o slăbiciune, o toană trecătoare?

Ce e mai confortabil sau mai convenabil pentru mine?

Oamenii fac achiziții mânați de varii motive. Unii cumpără ce n-au avut. Alții ce-au văzut ori s-au lăsat convinși să cumpere.

Dacă nu ți-e indiferent pe ce cheltui bani munciți, vei alege lucrul potrivit la momentul potrivit pentru fiecare situație dată.

Când vine vorba de TV-uri, e important de luat în considerare faptul că achiziția va fi făcută acum pentru următorii câțiva ani.

În cele mai multe cazuri e irațional să cumpărăm cea mai nouă tehnologie, cel mai mare TV ori cel ce include cele mai multe specificații care-l diferențiază de competitori.

Vârfurile de gamă sunt scumpe prin definiție și tehnologia înglobată va coborî în preț foarte abrupt în prima perioadă din timpul vieții dispozitivului sau echipamentului.

E de preferat să achiziționăm tehnologia de care avem absolută nevoie după ce a suferit deja acea scădere abruptă în preț, la câteva luni sau chiar mai mult după apariția ei. Până la acel moment, problemele tehnice inerente oricărei noi tehnologii au fost rezolvate de producători și prețul a devenit accesibil.

Dacă achiziționam un TV pentru următorii 10 ani, putem compara ce-i lipsește modelului care era vârf de gamă anul trecut și putem analiza dacă într-adevăr avem nevoie de toate specificațiile nou apărute între timp și mai ales în ce măsură chiar avem nevoie de ele. E posibil să găsim astfel tot ce ne e necesar la un preț redus drastic la doar câteva luni de la apariție.

Vizionați programele preferate, filme sau orice alt tip de conținut pe un TV poziționat la o distanță mai mare decât distanța recomandată. Oricât de atractivă ar părea experiența vizionării de foarte aproape a unui TV de mari dimensiuni și la rezoluție înaltă, experiența cinematică urmărită tinde să fie supraapreciată, dovedindu-se chiar obositoare dacă va trebui să baleiați în permanență întreaga imagine prin mișcarea capului de colo colo.

Moderație în toate, inclusiv în alegerea TV-ului poate fi un principiu valabil.

Înarmați cu informație facem alegeri înțelepte și putem evita capcanele de marketing ce ni se vor așterne în față.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *